Afspraak maken?

06 5516 2241

Optimaal rendement uit mijn training

De basis van de trainingsleer wordt gevormd door een aantal vrij eenvoudige principes, die voor iedere sporter herkenbaar zullen zijn. Ze zijn in elk goed trainingsschema verwerkt. Het is niet alleen voor je trainer belangrijk om deze principes te begrijpen. Ze zijn ook voor jou belangrijk, omdat jij degene bent die de trainingen uitvoert. Alleen als je deze principes op de juiste manier toepast, kun je optimaal rendement uit je trainingsarbeid halen. Dit zijn die trainingsprincipes:

  1. Overload
  2. Herhaling/consistentie
  3. Verminderde meeropbrengst
  4. Reversibiliteit
  5. Specificiteit
  6. Individualiteit
  7. Supercompensatie

1. Overload
Aan de bak om jezelf te verbeteren. Je doet iets meer dan je kunt. De prikkel dient optimaal te zijn en niet maximaal. De prikkel moet niet te licht (en evenmin te zwaar) zijn. De juiste dosering wordt bepaald door je belastbaarheid.

2.Herhaling/consistentie
Structurele verbeteringen vereisen een structurele aanpak, met één keertje trainen ben je er dus niet!
‘Conditie komt te voet en gaat te paard’. Je kunt beter iedere week 3 uur dan 12 weken 12 uur en dan 3 weken geen training. Vanaf 2 weken inactiviteit gaat je uithoudingsvermogen snel naar beneden, namelijk een afname van 4 tot 10% van je VO2max. Je duurvermogen neemt sneller af dan je kracht/snelheidsvermogen.

3. Verminderde meeropbrengst
Na verloop van tijd bereik je een prestatieplafond. Je bent op een bepaald niveau gekomen en blijft daarop hangen. Je zult slimmer en wellicht meer moeten trainen om progressie te kunnen blijven boeken.
Hoe beter je getraindheid, hoe lastiger het is om vooruitgang te blijven boeken.

4. Reversibiliteit
De aanpassingen die plaatsvinden als gevolg van je trainingsarbeid, bijvoorbeeld aan je spieren of je hart, zijn niet blijvend. Het is een kwestie van ‘use it or lose it’.

5. Specificiteit
De trainingen moeten afgestemd zijn op de doelen die je stelt. Train je om harder te lopen dan ga je hardlopen. Train je om harder te fietsen, dan ga je fietsen.

6. Individualiteit
Doelgericht trainen vereist maatwerk. Ieder individu is anders.

7. Supercompensatie
Het principe van de supercompensatie laat zien dat je van training niet alleen moe, maar ook beter kunt worden.

Dit principe zal de volgende blog haarfijn worden uitgelegd!